Informatie over Chi Neng Qigong & Nature TaijiWat doet Chi Neng?

Al onze lichaamsprocessen worden aangestuurd door energie (Qi), dat via de meridianen door het lichaam stroomt. Bij Chi Neng werken we vanuit drie energiecentra (dantiens), die zich in ons lichaam bevinden.  We bevorderen de doorstroming, door gerichte aandacht en beweging. Body & mind balans, één met wat je doet (flow). Er wordt een toestand van evenwicht en rust gecreëerd, waardoor innerlijke balans ontstaat. Dat is vaak minder makkelijk dan lijkt in onze onrustige westerse maatschappij. Chi Neng is een waardevolle aanvulling op onze dagelijkse bezigheden,werkstress en de waan van de dag. Bij de bewegingen van Chi Neng wordt overbelasting van de gewrichten en spieren vermeden. We bewegen vanuit zachtheid, dit betekent ontspannen.

Leef vanuit je hart

Je leert hoe lichaam en geest op een natuurlijke manier kunnen samenwerken en je werkelijk vanuit je hart kunt leven. Hierdoor leer je evenwichtiger om te gaan met je emoties. Het geeft zelfinzicht en hiermee bewustzijnsontwikkeling.

Hoe leer ik Chi Neng Qigong:

Je kunt Chi Neng Qigong leren door het volgen van wekelijkse lessen. Chi Neng Qigong is meditatie in beweging. De basis is relatief eenvoudig aan te leren. Al snel kun je thuis zelf aan de slag met behulp van  audio’s, video’s en veel gratis materiaal. Zie: www.chineng.nl

De oefeningen worden voornamelijk staand gedaan, maar kunnen ook zittend of liggend worden uitgevoerd. Chi Neng Qigong doe je voor jezelf. Door het in groepsverband te doen , wordt het effect echter wel versterkt. Chi Neng is niet alleen bedoeld voor mensen met een gezondheidsuitdaging, maar voor iedereen die de verantwoordelijkheid voor eigen welbevinden ter hand wil nemen.

Lessen                                                                                                                                                                                     Alle lessen worden gegeven door een officieel geregistreerd Level 1, Level 2 en Kinder Chi Neng Qigong instructeur. Voor iedereen is er voldoende mogelijkheid om op zijn eigen niveau verdieping te creëren. Er wordt les gegeven in kleine groepen zodat er veel persoonlijke aandacht is. Een beginnerscursus bestaat uit 5 wekelijkse lessen. Hierin leer je onder meer de drie basisoefeningen en krijg je meer informatie over de essentie van Chi Neng Qigong.

Level 1 Lift Chi Up; die gericht is op het opnemen en de doorstroming van Qi.

Level 2 De Body & Mind methode Een mooie vorm die het lichaam krachtig en tegelijk ontspannen maakt. Deze oefeningen zijn fysiek meer uitdagend en kosten in het begin ook energie (Level 1 vult energie aan). Vaak is Level 2 een welkome afwisseling na het rustige Level 1. Tijdens de lessen komt er regelmatig een Body & Mind oefening aan bod. We werken aan een verdieping en er komen nieuwe oefeningen bij o.a.van uit de Nature Taiji serie. Level 1 en level 2 zijn twee verschillende manieren van beoefening. Het zegt niets over de diepte en het niveau van je oefening. De diepte neemt toe door meer en intensiever oefenen, niet door het soort oefening. Voor eventueel benodigde extra begeleiding en vragen bij het instromen ben ik op afspraak een half uur eerder beschikbaar .

Level 3 onderscheid zich van andere levels, is de combinatie van de beweging, de handmudra’s, de klanken en het oproepen van de emotie die bij ieder orgaan hoort. Hierdoor worden niet alleen je organen sterker, maar ervaar je vooral ook het stabieler worden van je emotionele lichaam

Naast de training van je lichaam is Qigong ook een training van je mind en je hart. Het is een levensstijl die je ook Qigong Lifestyle kunt noemen: een manier van leven die je helpt in balans te zijn, je innerlijk krachtig houdt en die je helpt je ware potentieel te benutten.

Zhineng is a Newlife Science Walking the way of Awareness and Life Cultivation – Master Lu & Wang

RELATIES TUSSEN QIGONG EN TAIJI

Taiji heeft net als Qigong grote positieve effecten voor de gezondheid en welzijn, omdat beiden werken met Qi (levensenergie) en de principes van zacht, rond en vloeiend bewegen. Ze zijn zeer nauw aan elkaar verwant en met elkaar verweven. Qigong vormt het fundament van Taiji en geeft Taiji haar inhoud en bezieling. Bij Taiji komt daar (meer) loopwerk aan te pas, spelen balans, stabiliteit en coördinatie een grotere rol en zijn bewegingen dynamischer, complexer en uitdagender.

Tai betekent absoluut of ultiem.

Ji betekent pool of krachtpunt.

Elke vorm bestaat uit verschillende bewegingen. Dit seizoen begint Ger met lessen Nature Taiji. Hier heeft hij inmiddels toestemming voor gekregen van zijn Lerares Ping Dietrich- Shi. In Nature Taiji wordt de essentie van Zhineng Qigong en Taiji verbonden. Het zijn 13 bewegingen, tussen iedere Taiji beweging is de Zhineng Qigong beweging – Kai – He- Open- Sluit. Zodat de Qi van het lichaam wordt uitgewisseld / ververst met de Qi van de natuur. Nature Taiji is mindfullness, meditation and stillness in motion. Master Hu Xilong is de grondlegger van Nature Taiji, hij was een student van Dr. Pang Ming.

Informatie over lessen/workshops vind je op de pagina: Agenda Voor meer informatie over Chineng zie: www.chineng.nl

Collega’s waar we mee samenwerken: www.yogawestland.com | www.solideyoga.nl | www.thesoundofsilcence.solutions